Alle professionals, dus iedereen die beroepsmatig met kinderen en onderwijs te maken heeft, hebben een eigen aanpak en aandachtspunten. Zo helpen we (slimme) leerlingen op allerlei gebieden en op verschillende manieren. De basis is echter het erkennen dat veel van deze leerlingen specifieke hulp kunnen gebruiken. Aan die eerste voorwaarde heb je voldaan: je bent dit aan het lezen. Met de volgende stappen kan het boek Te slim voor de brugklas je helpen.
Aan het eind van elk schooljaar zie jij, als leerkracht van groep 8, je leerlingen de overstap maken naar de ‘grote school’. Je neemt afscheid van ze in de hoop dat je ze naar een bij hun niveau passende brugklas door hebt kunnen sturen. Heb je ze allemaal mee kunnen geven wat ze nodig hebben in die brugklas? Vooral die slimme kinderen, die weinig hulp van je nodig leken te hebben, zouden je weleens heel dankbaar kunnen zijn als je dit boek leest.
Aan het begin van elk schooljaar zie jij als mentor en/of vakdocent op een middelbare school de nieuwe gezichtjes binnenkomen. De stoere, drukke, giechelende, zelfzekere of juist onzekere brugklasleerlingen. Jij mag ze begeleiden tijdens hun eerste stappen op de middelbare school. Nieuwe vakken, nieuwe klasgenoten, nieuwe leerlingen en nieuwe dingen om te leren, zoals ‘leren’. Dat vraagt weer om een heel andere begeleiding, het is tenslotte heel anders als een kind door hard werken en goed leren op dit niveau is gekomen dan een klasgenoot die door de basisschool heen vloog en hier eigenlijk hetzelfde verwacht. De eerstgenoemde leerling zal doorgaan met werken en leren maar de andere leerling heeft geen idee hoe dat moet, hard werken. Of leren. Hoeft ook niet, die is slim… Daar kom jij in beeld: door aanleren van zelfreflectie en hulp bij plannen kun je ook deze leerling de zo nodige begeleiding bieden. Het zal niet altijd makkelijk zijn, maar het is het waard!
Voor de slimme kinderen lijkt het allemaal zo makkelijk, maar jij als (huiswerk)begeleider of coach weet wel beter: zo makkelijk is het allemaal niet. Zeker niet, als de leerling niet gewend is om te leren. Zo’n leerling moet nog leren leren, leren plannen, leren reflecteren. En daar help jij graag bij. In het boek Te slim voor de brugklas kijk je en beetje mee in de gedachten van die leerlingen die jij mag helpen. Hoe denken ze? Wat is er nodig om ze de juiste stappen te laten maken? Naast voorbeelden van plannen van huiswerk en proefwerkweken, zullen ook de praktische reflectieschema’s die de leerlingen regelmatig in kunnen vullen en waar jij ze dan weer feedback op kunt geven, het optimale resultaat uit jullie relatie halen.