Te slim voor de brugklas

In het boek Te slim voor de brugklas lees je over de ervaringen van 7 slimme kinderen. Ze beginnen aan de brugklas en je beleeft de eerste maanden van dit nieuwe, spannende schooljaar met hen mee. Je leest over hun kennismaking met de school, elkaar en de mentor. Over de eerste lessen en hun eerste huiswerk. Lukt het ze om het goed in te plannen? Hoe plannen en leren ze voor de eerste proefwerkweek? Daarnaast zijn er ook de activiteiten buiten de lessen, zoals het brugklaskamp en de surprises die ze maken voor elkaar. Dit boek eindigt met het eerste rapport, de ouderavond en de afsluitende kerstmarkt.

De leerlingen in Te slim voor de brugklas

Alex, een schijnbaar stoere jongen. Verbergt het grote verdriet dat hij met zich meedraagt voor iedereen. Ook voor zichzelf.

‘Shit, het is weer zover. Waarom vandaag? Ik zou deze nieuwe dag het liefste toch al oneindig uit willen stellen.’

Nikki, de jongste van de klas, heeft een hoofd dat niet kan stoppen met denken, over alles. Ze is niet alleen slim op school, maar doorziet ook anderen en kent zichzelf.

‘Net voor de wekker wakker, altijd fijn! Wakker worden van het geluid van de wekker bevalt me een stuk minder.’

Mercedes is nog niet zo lang in Nederland en verbaast zich nog steeds over de Nederlandse gewoonten en uitdrukkingen.

‘Tjonge, om 10 uur aanwezig zijn, stond er op de brief van de nieuwe school. Ik ben natuurlijk weer eens veel te vroeg, zelfs voor Nederlandse begrippen, het is net half 10.’

Sam lijkt eindelijk bij een groep te gaan horen. Hij vindt een van zijn klasgenootjes wel héél leuk. Steeds leuker…

‘Eindelijk! Vandaag weer naar school. Ik vind vakantie best fijn, hoor. Je hoeft lekker niets, maar je mag des te meer.’

Anouk is dan misschien wel de populairste maar niet de vriendelijkste van de klas. Komt ze er nog op tijd achter hoe ze beter kan scoren op school?

‘Boring. Zo’n eerste kennismaking met allemaal kinderen die geen idee hebben van wat de middelbare school inhoudt.’

Yamina, een meisje van Marokkaanse afkomst, dat het nu voor het eerst alleen, zonder steun van haar buurjongen Lucas moet doen. Gaat dat lukken?

‘We fietsen samen naar school. Natuurlijk fietsen we samen naar school – we liepen de afgelopen zes jaar toch ook elke dag samen naar school?’

Lucas, de slimme jongen die bewust kiest voor het VMBO. Maar kent hij zichzelf wel zo goed als hij dacht?

‘Luuk. Alleen Yamina noemt me zo. Thuis ben ik gewoon Lucas, net als op school.’

Behalve op chronologische volgorde, leent het boek zich er ook voor om de belevenissen per leerling te lezen. Dus wil je weten wat Alex allemaal doet, meemaakt? Of heb je zoveel gemeen met Yamina, dat je juist haar belevenissen wilt volgen, dan kan dat ook.